Ovocné & Zeleninové Snacky a Tyčinky
PREBIOTIKA A PROBIOTIKA
Prebiotika – jedná se o nestravitelnou složku potravy, která slouží jako substrát (krmivo) pro specifické (přátelské) bakterie střevní mikroflóry. Tímto mechanismem nepřímo zlepšuje zdravotní stav konzumenta.

Přirozená prebiotika jsou taková, která se přirozeně vyskytují v různých potravinách nebo potravinářských surovinách. Mezi nejznámější přirozené prebiotikum patří inulin. Jedná se o polysacharid, který se vyskytuje u rostlin z čeledi hvězdicovitých a zvonkovitých a slouží zde jako zásobní látka. Strukturně je inulin jemný bílý prášek, sladké chuti, který není v lidském organismu štěpen enzymem amylázou, a proto ho náš organismus neumí využít. V našem zažívacím traktu se inulin chová jako rozpustná vláknina. Na rozdíl od člověka, bakteriální enzymy dokáží štěpit inulin, a proto je inulin zdrojem energie pro střevní mikroflóru a má nebiotický efekt.

Souhrnně můžeme říci, že prebiotika mají ve výživě člověka nenahraditelné postavení a jsou velmi důležité pro udržení našeho zdraví. V současnosti je však bohužel naše strava obecně poměrně chudá na zmíněné látky. V naší stravě převládají potraviny hojně technologicky zpracovávané a také potraviny spíše živočišného původu. Důsledkem toho je nedostatek prebiotik v naší stravě, což může ve finále vést až k zažívacím potížím, poruchám imunitního systému a dalším onemocněním, které souvisí především s poruchou přirozené střevní mikroflóry.

Probiotika – živé mikroorganismy, které přispívají ke zlepšení zdravotního stavu svého konzumenta, jsou-li konzumovány v adekvátním množství. Jejich pozitivní vliv je zaměřen především na zlepšení rovnováhy střevní mikroflóry. Také napomáhají udržovat v perfektním stavu celou naši trávicí soustavu.

Probiotické bakterie jsou živé organismy, které mají příznivé účinky na lidské zdraví. Nejsou součástí střevní mikroflóry, jen zažívacím traktem procházejí. Tyto bakterie jsou schopny obnovit či udržet rovnováhu střevní mikroflóry. Velké množství bakterie se používají jako probiotika v potravinářství. Avšak většina z nich ztratí svou aktivitu, a tím i probiotické funkce, během technologického procesu a také během skladování. Všeobecnou znalosti je, že bakterie rodu Bacillus jsou schopný za nepříznivých podmínek vytvářet spory. Kromě toho jsou také schopný přežívat ve formě spor velice dlouhou dobu. Příkladem takových probiotikům je Bacillus Coagulans. Díky schopnosti vytvářet spory, Bacillus coagulans může přežívat během různých technologických procesů a také je odolný vůči drsnému žaludečnímu prostředí lidského organismu. Až se spory dostanou do příznivých podmínek (přítomnost vhodného nutrientu, vhodná teplota a vlhkost), dojde k jejích aktivace a plnění jejích probiotické funkce.

LactoSpore je komerčně chráněný přípravek společnosti Sabinsa Corporation, USA, který obsahuje spory Bacillus Coagulans MTCC 5856. Je na trhu jako doplněk stravy už více než 20 let. Je to dobře skladovatelný, GRAS (Generally Recognised As Safe) potvrzený probiotický přípravek, který produkuje prospěšnou pro lidské střeva L-formu kyseliny mléčné a inhibuje růst patogenních mikroorganismů.

Ve studie Majeed a kolektiv (2015) byla sledována stabilita Bacillus Coagulans v různých potravinách. Pro naší účely názornějším příkladem byl přídavek probiotika do jahodového džemu. Bylo prokázáno, že životaschopnost spor po uplynutí 12 měsíců je více než 97 % při skladování při pokojové teplotě. V našem případě lze říct, že Bacillus Coagulans bude stabilní po celou dobu skladovatelností ovocných tyčinek a až se dostane do lidského organismu bude plnit funkce, které jsou typické pro probiotika.

Synbiotika – představují produkty, které obsahují jak probiotika, tak současně také prebiotika. Velmi důležitý je jejich takzvaně synergický efekt – to znamená, že se jejich účinky vzájemně podporují a zesilují.

Synbiotika působí v lidském organismu komplexně a přináší celou řadu zdravotních benefitů.

Funkce synbiotik v lidském organismu:

 Brzdí rozmnožování nežádoucích (patogenních) mikroorganismů vyskytujících se ve střevech.

 Produkují bakteriostatické a baktericidní látky.

 „Soutěží s patogenními bakteriemi o životně důležité látky jako jsou vitaminy, růstové faktory a další nezbytně důležité látky.

 Produkují kyselinu mléčnou, čímž snižují střevní pH, a tak přímo působí proti patogenním bakteriím.

 Zajišťují obranu organismu před širokou škálou střevních patogenů, jako jsou například bakterie z rodu Salmonella, Shigella, Clostridium, Helicobacter nebo kvasinky Candica albicans.

 Podporují správnou funkci imunitního systému, protože až 70 % lidského imunitního systému se nachází ve střevech.

 Podporují přirozenou rovnováhu střevní mikroflóry (zabraňují přemnožení nežádoucích nebo patogenních mikroorganismů), která má pro naše celkové zdraví velmi důležitou a nenahraditelnou funkci.

 Zlepšují a zefektivňují trávení.

 Podílejí se na střevní syntéze vitaminů skupiny B a vitaminu K2.

 Zvyšují prokrvení střevní sliznice.

 Pomáhají rozkládat nestrávené zbytky potravy.

 Mají příznivý vliv na mikroflóru tlustého střeva.

 Snižují energetický příjem z potravin.

 Zvětšují objem stolice a potlačují zácpu.

 Působí jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.

 Prevence a zeslabení střevních infekcí a průjmů.

 Pravděpodobně snižují hladinu cholesterolu v krvi – zejména oxidovaného LDL v krvi.

 Působí jako prevence osteoporózy.

 Snižují zánětlivé reakce sliznice tlustého střeva – Crohnova choroba a ulcerózní kolitida.

 Podporují vstřebávání některých minerálních prvků – především vápník a hořčík.

 Podporují vyšší produkce mastných kyselin s krátkou délkou řetězce, které pozitivně ovlivňují vnitřní prostředí, stav a funkci tlustého střeva.

Použitím inulinu ve složení výrobku obsah energie, cukru a tuku byl snížen nejméně o 30 % v srovnání se sortimentem podobných ovocných tyčinek.
Srovnání bylo schváleno STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKOU A POTRAVINÁŘSKOU INSPEKCE.